full screen background image

Fuerteventura – najpięknejsze hiszpańskie plaże

Fuerteventura  jest drugą co do wielkości wyspą w archipelagu Wysp Kanaryjskich i jedną z chętniej wybieranych na wakacje. Dlaczego? Plaże o złotym piasku, całoroczne warunki do plażowania, dobre warunki do uprawiania sportów wodnych i gościnność mieszkańców to na pewno główne powody tej popularności.

Architektem tej wyspy należącej do Hiszpanii jest wiatr. To jemu zresztą zawdzięcza swoja nazwę: fuerte – silny, viento – wiatr. Tworzy on przede wszystkim niezwykle piękne kompozycje z piasku i oceanu na wydmach pod Corralejo, czy na  uznawanej wielokrotnie za jedną z najpiękniejszych plaż świata – Sotavento.

Wiatr jest także olbrzymim sprzymierzeńcem tych, którzy wypoczywają tu w środku sezonu, ponieważ jego rześki powiew łagodzi wysokie temperatury. Najgorętsze miesiące na wyspie to lipiec i sierpień z temperaturą 27-31 st. Deszcze w tym okresie praktycznie nie występują  a wilgotność powietrza jest bardzo niska.

Klimat Fuerteventury jest niezwykle sprzyjający.

Od marca do listopada prawie każdy dzień jest słoneczny, a temperatura wody nigdy nie spada poniżej 18 st. Opalanie, surfing czy kitesurfing możliwe są tu nawet w grudniu czy styczniu Jeżeli ktoś planuje urlop w listopadzie to Furteventura będzie miała do zaproponowania oprócz wciąż ciepłej wody, wysokich temperatur powietrza i przepięknych plaż także Międzynarodowy Festiwal Latawców. Ta niezwykle widowiskowa impreza odbywa się tu od 1987 roku.

Fuerteventura ze swoją imponująco długą linią brzegową i prawdziwie wulkanicznym krajobrazem stanowi rezerwat biosfery UNESCO. Znajdziemy tu przeszło 150 naturalnych plaż, piaszczystych i bardzo szerokich, z czego najsłynniejsza to Playa de Sotavento de Jandia. Fuerteventura nazywana jest nawet „Plażą Wysp Kanaryjskich”. Zachwycają tu plaże, które zmieniają swój kształt i urok za sprawą wspomnianego wiatru. Warto tu dodać, że wiele plaż spełnia wysokie standardy Błękitnej Flagi, czyli oprócz czystości wody, piasku i bezpieczeństwa mamy też udogodnienia dla rodzin z małymi dziećmi i dla osób mających ograniczenia ruchowe oraz wysoki poziom infrastruktury plażowej.

Mieszkańcy tej pięknej wyspy utrzymują się przede wszystkim z turystyki, rybołówstwa, produkcji pysznego lokalnego koziego sera, którego warto spróbować wszystkich możliwych smaków i gatunków. Lokalna kuchnia zachwyca smakami, z całą pewnością- oprócz serów –  warto spróbować małych rybek – pejines, pomarszczonych ziemniaków – arrugadas, serwowanych z sosem mojo.

Jak czytamy na stronie ITAKI w tym raju – co bardzo ważne – nawet podczas wakacyjnych miesięcy  można odnaleźć spokój i odrobinę intymności na którejś z rajskich plaż.

 

Komentarze