Dobroczynne właściwości marchwi.



Marchewka to przyjazne warzywo, które możemy przyrządzić na setki sposobów.

Główny bohater odcinka: ciasto marchewkowe.

W weekendowym programie Wolna Sobota, w ramach cyklu Radio od kuchni, Mariusz Turczyk i Marcin Getler gościli Panią Monikę Wasik. Nauczycielkę z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu, która opowiedziała o tym warzywie, o jego walorach kulinarnych jak i zdrowotnych. Okazało się, że oprócz oczywistych zastosowań w codziennej kuchni, marchewka może być wykorzystywana w potrawach niezbyt pasujących do tego warzywa. Poniżej znajdziecie przepis na ciasto marchewkowe, które Pani Monika własnoręcznie upiekła i osobiście przyniosła do studia.

 

Ciasto marchewkowe🥕

Składniki:

300g marchewki

3 jajka

180 g cukru

3/4 szk. oleju

250g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Polewa: 1/2 tabliczki czekolady białej

30 ml śmietanki kremówki

Jajka ubijamy mikserem na wysokich obrotach. Stopniowo dodajemy cukier i cały czas miksujemy, aż masa jajeczna  trzykrotnie zwiększyć swoją objętość. Wlewamy olej, zmniejszamy obroty miksera. Wsypujemy suche składniki: mąkę oraz proszek do pieczenia. Lekko mieszamy. Na koniec dodajemy startą marchewkę na najmniejszych oczkach tarki i całość mieszamy trzepaczką. Przelewamy ciasto do tortownicy ( o średnicy 24 cm). Piec przez 45 minut w temp. 180 stopni (góra dół). Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Rozpuszczamy czekoladę, do rozpuszczonej czekolady dodajemy śmietankę i mieszamy. Polewamy wystudzone ciasto. Smacznego 😋.

Komentarze



CLOSE
CLOSE