Edukacja poprzez warsztaty, rozmowy z wystawcami ekologicznych produktów – tak m.in. eko-bazar Ekosfera promuje zdrową żywność i ekologiczne produkty
Radomianie, którzy w soboty wybiorą się na eko-bazar mogą się przyjrzeć pracy mistrza piekarstwa – Mariusza Bezaka. Piekarz po kolei pokazuje co robi, na miejscu mieli mąkę na dane pieczywa, przygotowuje zaczyn. Chętnie odpowiada na zadawane pytania. W miniony weekend można było spróbować bułek z pszenicy okrągłoziarnistej, a także drożdżówek. Zapach pieczonych bułek i chleba unosił się po okolicy.
Oprócz produktów do jedzenia, można tam również zobaczyć ekologiczne kosmetyki. Ostatnio pojawiły się też mieszanki nasion – Beebombs – na łąki kwietne.
W najbliższy weekend, tj. 26, 27 i 28 marca, Ekosfera zaprasza radomian na kiermasz wielkanocny. – Będzie można dostać m.in. zakwas na żurek, zakwas na chleb, jajka od kurek zielononóżek, ozdoby wielkanocne – mówi Agnieszka Lisiecka, przedstawicielka organizatorów eko-bazaru Ekosfera w Radomiu.