full screen background image

FigAnd stawia na ekologię



Radomska firma FigAnd stawia na recykling. Przedsiębiorstwo zamienia opakowania swoich produktów na łatwe do recyklingu. To tylko jedne z wielu działań firmy, które mają ograniczyć wpływ zakładu na środowisko naturalne

FigAnd w ramach inwestycji na rok 2018-2020, do końca bieżącego roku zamieni opakowania z polistyrenu (PS) na łatwy w recyclingu polipropylen (PP), który wraz z tworzywem HDPE uznawany jest za jeden z najbezpieczniejszych plastików. Zmiana ta wymaga wiele pracy graficznej i testów, jednak dobro pro-ekologiczne jest dla firmy priorytetem.

„Zakupiliśmy nowej generacji linie produkcyjne eliminujące straty opakowań plastikowych, zużycie surowca tekturowego oraz zużycie wody i prądu. Im nowocześniejsze umaszynowienie, tym mniej błędów i odpadów przy pracy” – opowiada Leszek Figarski – Współwłaściciel i Prezes firmy FigAnd.

Kolejną inwestycją jest zakup instalacji do wytwarzania wody lodowej, opartej na innowacyjnej technologii, w postaci sprężarek bazujących na propanie, która posiada większą wydajność chłodniczą, jest wysoko energooszczędna i przyjazny dla środowiska. Inwestycja ta eliminuje wysyłanie gazów cieplarnianych do atmosfery.

W 2019 roku firma FigAnd zakupiła także nowoczesną stacje mycia CIP. Dzięki zastosowaniu precyzyjnych i czułych urządzeń, zakład odzyskuje część wody z płukania i ponownie używa jej do płukania wstępnego, zaoszczędzając na czystej wodzie, której obecnie w Polsce zaczyna brakować.

W 2020 roku firma planuje rozbudowę i modernizację zakładowej oczyszczalni ścieków. Inwestycja ta pozwoli na uzyskanie lepszych parametrów oczyszczonej wody co będzie miało bezpośredni korzystny wpływ na środowisko naturalne.

Firma mocno postawiła także na branżę HoReCa oraz gotowe termostabilne nadzienia kremowe i serowe dla branży cukierniczej i piekarniczej. Firma została wielokrotnie doceniona przez różne komisje otrzymując wyróżnienia od „Newsweek’a”, „Forbsa” czy „Puls Biznesu”.

Figand istnieje od 1992r i prężnie się rozwija na co wskazuje silna współpraca z zagranicznymi koncernami. Zakład Mleczarski Figand to polska firma rodzinna, która zatrudnia 130 pracowników, posiada najwyżej certyfikowane systemy bezpieczeństwa żywności BRC i IFS, i skupia się na produkcji kilku wyrobów o wysokiej jakości takich jak twarogi, śmietany i serki homogenizowane.

Komentarze