Jakie są najnowsze trendy kulinarne w warszawskich restauracjach?



Z biegiem czasu w restauracjach wiele się zmienia. Mowa nie tylko o wystroju, ale także samym menu czy sposobach przygotowywania posiłków. Jakie nowe trendy kulinarne wkroczyły do warszawskich lokali?

Inspiracje z odległych zakątków świata

Polacy podróżują coraz więcej, wybierając nie tylko bliższe, ale i dalsze destynacje. Dobrym przykładem jest Meksyk, który co roku przyciąga rzesze turystów z Polski. Wracając z wakacji, chętnie spróbowaliby najlepszych dań na miejscu. Restauracja meksykańska Warszawa to tylko jedna z nieco bardziej “egzotycznych” propozycji na mapie stolicy. Kucharze nie ograniczają się już wyłącznie do kuchni polskiej, stawiając na światowe smaki. Z drugiej strony, odwzorowanie ich wbrew pozorom nie jest proste. Niektóre składniki są w naszym kraju niedostępne, a ich popularne zamienniki pozostawiają wiele do życzenia pod kątem smaku i jakości. Dlatego trzeba nie lada umiejętności, aby zaserwować gościom kuchnię charakterystyczną dla innej części globu.

Wybór zagranicznych produktów

Przygotowywanie dań na bazie zagranicznych produktów wydawało się drogie i nieopłacalne, jednak szybko okazało się, że znalezienie rodzimych zamienników jest trudne, a często wręcz niewykonalne. Jednym z nowych trendów jest sprowadzanie produktów z kraju, którego dania serwowane są w restauracji. Dzięki temu smakują dokładnie tak, jak smakować powinny. Restauracja grecka Warszawa stawia na produkty lokalne, najczęściej niedostępne u polskich sprzedawców.

Menu wegańskie

Coraz więcej osób, czy to z powodu własnych przekonań, czy ze względów zdrowotnych, rezygnuje z mięsa bądź ogranicza jego spożycie. Wyjście do restauracji jeszcze do niedawna było dla nich sporym wyzwaniem, a niemal jedyną alternatywą dla kotleta pozostawały pierogi ruskie. Dziś jest już zupełnie inaczej, o czym można przekonać się, odwiedzając restauracje, których oferta dostępna jest na stronie https://www.kregliccy.pl/.

Krótsze, ale treściwsze menu

Kilka lat temu menu przypominało książkę, w której trudno było się odnaleźć. Dziś dań jest mniej, ale są one lepiej dopracowane. Zalety krótkiego menu to m.in.:

  • dostępność dań, których przygotowanie wymaga dużego nakładu czasu i pracy,
  • możliwość dostosowania dań do profilu restauracji,
  • krótszy czas potrzebny na wybór dań dla siebie.

Restauracje Warszawa dążą do tego, aby każda potrawa spełniała oczekiwania nawet najbardziej wymagających klientów, jednak nie jest to możliwe przy kilku stronicowym menu.

Komentarze