Karol Okrasa na Festiwalu Ziemniaka



Konkurs na najlepszą potrawę z ziemniaków, którą oceni Karol Okrasa, pokazy kulinarne, pokazy prac polowych czy potańcówka na dechach – to tylko niektóre atrakcje Festiwalu Ziemniaka. Impreza odbędzie się w niedzielę, 1 października.

Tradycyjnie w pierwszą niedzielę października Muzeum Wsi Radomskiej zaprasza na festiwal Ziemniaka.
Ci, którzy przyjdą do muzeum będą mogli skorzystać z wielu atrakcji. Znajdzie się coś i dla małych i dla dużych. Impreza rozpocznie się o godz. 12 i potrwa do godz. 19.

Wszystko odbędzie się w zespole zagród i przy muzealnych polach. Oczywiście bohaterem dnia będzie ziemniak. – Pracownicy skansenu przygotują potrawy, którymi będą częstowali zwiedzających. Będzie można spróbować placków ziemniaczanych czy kopytek – mówi Michał Alzak z działu oświatowego Muzeum Wsi Radomskiej.

W trakcie imprezy w godzinach 14.30 – 15.30 nastąpi rozstrzygnięcie konkursu ,,Potrawa regionalna z ziemniaków”. W konkursie biorą udział Koła Gospodyń Wiejskich, zespoły folklorystyczne oraz stowarzyszenia z Radomskiego.

Przewodniczącym komisji konkursowej będzie Karol Okrasa, kucharz i dziennikarz kulinarny, gospodarz popularnych programów telewizyjnych, takich jak: „Kuchnia z Okrasą”, „Okrasa łamie przepisy” i „Smaki czasu z Karolem Okrasą”, autor książki pt. „Gotuj z Okrasą”.

W godzinach 16.30 – 18 na terenie zagrody z Jastrzębi odbędzie się pokaz kulinarny Karola Okrasy, którego celem jest prezentacja tradycyjnych przepisów w połączeniu z nowoczesną sztuką kulinarną.

Po zakończeniu pokazu odbędzie się degustacja potraw.

Wiele atrakcji będzie również czekało na dzieci. Same będą mogły nazbierać wykopanych na muzealnych polach ziemniaków i upiec je w popiele. Natomiast ci lubiący prace plastyczne mogą wziąć udział w warsztatach, podczas których będą mogli zrobić ludziki z ziemniaków, kasztanów i patyczków.

W programie imprezy znajdą się również m.in.: występy kapel ludowych z Radomskiego i zabawa taneczna ,,Pod dębem’’ (zabawa potrwa do godz. 19), pokazy prac polowych na terenie muzealnych pól (pokaz kopania ziemniaków, orki), pieczenie ziemniaków w popiele, rodzinne warsztaty, kiermasz twórczości ludowej i rękodzieła.

Zagroda z Alojzowa 12.00 – 18.00
– Pokaz kulinarny i degustacja – smażenie placków ziemniaczanych
– Pokaz przerobu kukurydzy na kiszonkę
– Pokaz parowania ziemniaków
– Kiermasz twórczości ludowej i rękodzieła
– Sprzedaż miodów, ziół, sadzonek oraz innych lokalnych pyszności

Zagroda z Jastrzębi:
– Rozstrzygnięcie konkursu „Potrawa regionalna z ziemniaków” – godz. 14.30 – 15.30
– Pokaz kulinarny Karola Okrasy – 16.30 – 18.00
– Pokaz parowania ziemniaków

Zagroda z Chomentowa – w godzinach 12.00 – 18.00:
– Pokaz kulinarny i degustację
– Pokaz omłotów (za stodołą)
a także kiermasz twórczości ludowej i rękodzieła oraz sprzedaż miodów, ziół, sadzonek oraz innych towarów, powiązanych z tematyką festynu.

Fot. FB Karola Okrasy

Komentarze



CLOSE
CLOSE