Najlepsze smaki Mazowsza wybrane!



Za nami kolejna już XII edycja konkursu o Laur Marszałka. Dziś odbyło się uroczyste wręczenie nagród zwycięzcom. Chleb ziołowy, pasztet z dziczyzny, szczupak faszerowany z Połoni czy porzeczkówka Magdy – to tylko część z tych, które znalazły się w gronie najlepszych. Szczególne uznanie kapituły zdobyły spośród 150 zgłoszonych produktów aż 24 smakołyki, a 8 z nich zostało wyróżnionych. Na liście laureatów znalazło się dwóch producentów z powiatu radomskiego. 

– Smaczne, zdrowe produkty, często oparte na starych, rodzinnych recepturach – to wszystko można znaleźć wśród przysmaków nagradzanych Laurem Marszałka. Ten konkurs pokazuje, jak bogatą tradycję kulinarną ma Mazowsze. Co roku mazowieccy producenci zaskakują mnie nie tylko wysoką jakością zgłaszanych produktów, ale także wytrwałością w poszukiwaniu tradycyjnych receptur. Sama nagroda to nie tylko wyróżnienie dla producenta, ale też pewnego rodzaju gwarancja dla konsumenta, że nagrodzony produkt jest wysokiej jakości – podkreślił marszałek Adam Struzik.

W tym roku do konkursu o Laur Marszałka zgłoszono aż 150 produktów żywnościowych. W konkursie wzięli udział zarówno przedsiębiorcy, jak i producenci indywidualni, którzy rywalizowali w ośmiu kategoriach: wyroby piekarnicze, cukiernicze, przetwory mięsne (produkty pochodzenia zwierzęcego), ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne (produkty pochodzenia roślinnego), produkty mleczarskie, miody, napoje. Każdy uczestnik mógł zaprezentować tylko jeden produkt, a specjały nagrodzone w poprzednich edycjach nie mogły być powtórnie zgłaszane. W tegorocznej edycji do konkursu zgłoszono aż 150 produktów, z których komisja konkursowa wybrała 24 najlepsze.

XII edycja konkursu o Laur Marszałka – laureaci

Grupa B PRODUCENCI RYNKOWI

Rodzaj produktu

Nazwa produktu

Producent

Wyroby piekarnicze CHLEB ŻYTNI NA TRZONIE Z ZIOŁAMI PIEKARNIA WACYN EWA BRZEZIŃSKA, ANDRZEJ KARCZEWSKI WACYN, powiat radomski;
Wyroby piekarnicze

WYRÓŻNIENIE

CHLEB ŻYTNI RAZOWY PIEKARNIA HANNA MILEWSKA SOŃSK, (powiat ciechanowski);
Wyroby cukiernicze PĄCZKI Z RÓŻANĄ KONFITURĄ P.P.H.U. POD RÓŻAMI RYSZARD RÓŻAŃSKI

JEDLNIA LETNISKO, powiat radomski;

Przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego KINDZIUK PO SKOŁATOWSKU ZAKŁAD USŁUGOWO-PRODUKCYJNY WESART-ARTUR ZARZYCKI SKOŁATOWO, powiat płoński;
Przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego KABANOSY WIEPRZOWE WYRÓB WĘDLIN TRADYCYJNYCH ADAM WĘGŁOWSKI KARNIEWO, powiat makowski;
Produkty mleczarskie SER WĘDZONY Z MARKOWEJ ZAGRODY GOSPODARSTWO ROLNE MARKOWA ZAGRODA MAREK ZALEWSKI

NOWE PAWŁOWO, powiat przasnyski;

Produkty mleczarskie

WYRÓŻNIENIE

JOGURT TYP GRECKI OKRĘGOWA SPÓŁDZIELNIA MLECZARSKA W SIEDLCACH;
Owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne; produkty pochodzenia roślinnego POWIDŁA WIŚNIOWO-JABŁKOWE BEZ DODATKU CUKRU KROKUS PRZETWÓRNIA OWOCÓW I WARZYW CZESŁAW CARYK SP. J.

PAJĄKÓW, powiat zwoleński;

Miody NADWKRZAŃSKI MIÓD Z DODATKIEM PROPOLISU I PYŁKU KWIATOWEGO ADAM I WOJCIECH PIOTRKOWSCY GOSPODARSTWO PASIECZNE

ŻUROMIN;

Napoje WINO Z CZARNEJ PORZECZKI – WINNICA DWÓRZNO WIESŁAW GOWIN GOSPODARSTWO ROLNE DWÓRZNO, powiat żyrardowski;

Grupa A PRODUCENCI INDYWIDUALNI

Rodzaj produktu

Nazwa produktu

Producent

Wyroby piekarnicze CHLEB NA ZAKWASIE MARIOLA ZGÓDKA,

WOLA STANISŁAWOWSKA, powiat miński;

Wyroby piekarnicze

WYRÓŻNIENIE

DOSINIAK” CHLEB ZIOŁOWY CECYLIA NOWAKOWSKA KOŁO GOSPODYŃ DOSIN, powiat legionowski;
Wyroby cukiernicze MAKOWIEC „ADAMA” EWA SUMIŃSKA

JANÓW MIKOŁAJÓWKA, powiat Nowodworski

Przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego KIEŁBASA W KURPIOWSKIM CEBRZE KIEŁSANA KLUB ŻYWNOŚCI EKSKLUZYWNEJ „MACICA”

MACIEJ I KAROL KWIATKOWSCY w OSTROŁĘCE;

Przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego

WYRÓŻNIENIE

PASZTET Z DZICZYZNY KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH CHUDEK, powiat ostrołęcki;
Ryby i przetwory rybne WĘGORZ WĘDZONY
Z RADZIWIŁŁOWA
DARIUSZ MARCINOWSKI, RADZIWIŁŁÓW MAZOWIECKI, powiat żyrardowski;
Ryby i przetwory rybne

WYRÓŻNIENIE

SZCZUPAK FASZEROWANY Z POŁONI KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH POŁOŃ

POŁOŃ, powiat przasnyski;

Produkty mleczarskie SER KOZI RICOTTA Z WITKOWIZNY KRZYSZTOF MICHALCZUK RZĄDZA, powiat miński;
Owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne; produkty pochodzenia roślinnego GALARETKA Z CZARNEJ PORZECZKI ANNA GOLISZEWSKA KAWĘCZYN, powiat garwoliński;
Owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne; produkty pochodzenia roślinnego

WYRÓŻNIENIE

OGÓRKI KISZONE GRZEGORZ BUSZKIEWICZ KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH „JARZĘBINKI” W EUGENIOWIE, powiat lipski;
Miody MIÓD RZEPAKOWY (Z KLONEM I WIERZBĄ) BOGNA I MARCIN MILEWSCY

LEGIONOWO;

Miody

WYRÓŻNIENIE

MIÓD WIELOKWIATOWY Z PAWŁOWA PRZEMYSŁAW GÓRLICKI PAWŁÓW, (powiat białobrzeski);
Napoje WINO Z CZARNEJ PORZECZKI CYRANECZKA ALEKSANDRA I MARIUSZ SIWIŃSCY

CERANÓW, powiat Sokołowski;

Napoje

WYRÓŻNIENIE

PORZECZKÓWKA MAGDY MAGDALENA PIETRZAK GUTY, powiat legionowski;
Komentarze