Jest bardzo dużo produktów spożywczych codziennego zastosowania w naszej kuchni, które możemy przyrządzić sami. Ocet jabłkowy, bo o nim mowa, możemy spokojnie przygotować w naszym domu. Niezastąpieni eksperci z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu zdradzają nam tajniki swojego zawodu na antenie Radia Radom w weekendowej audycji Wolna Sobota. I tak się stało ostatnio, bowiem po raz kolejny odwiedziła nas przesympatyczna Anna Wachowicz, która jak to na gastronomicznego eksperta przystało, udowodniła naszym prowadzącym, że w kuchni z nią nie mają żadnych szans. Do czego można wykorzystać ocet jabłkowy? Jak go przyrządzić w domowym sposobem? O tym usłyszycie Państwo w poniższej rozmowie. Dodatkowo Pani Ania podzieliła się z nami przepisami, które publikujemy w dalszej części artykułu. Przypominamy Wolna Sobota w każdą sobotę pomiędzy 10:00, a 14:00. Prowadzą niezmiennie Mariusz Turczyk i Marcin Getler. Zapraszamy.
Co potrzebujemy do zrobienia domowego octu jabłkowego?
- Dobrej jakości jabłka (lub obierki). Oczywiście najlepsze jabłka są ze sprawdzonego źródła, niepryskane, z małej przydomowej hodowli. Jeżeli kupujesz jabłka w sklepie koniecznie wybierz jabłka ekologiczne. Dzięki temu uzyskasz pewność, że wytworzony ocet jest najlepszej możliwej jakości, ocet ten powstanie zarówno z obierek i resztek z przygotowywania szarlotki, czy przetworów z jabłek.
- Dobrej jakości wodę. Możesz użyć wody z kranu, ale pamiętaj, że jest ona chlorowana i należy ją przegotować przed użyciem. Na wszelki wypadek przegotuj nawet wodę z butelki.
- Biały cukier lub miód– ok. 3-5 łyżeczek w zależności od kwaśności jabłek.
- Słój o pojemności minimum 2 litry (po prostu nie ma sensu nastawiać mniejszy), gazę i gumkę recepturkę lub sznurek.
- Czas i cierpliwość.
Jak nastawić ocet w domu? Oto najprostszy przepis na domowy ocet jabłkowy:
- Przygotuj wszystkie potrzebne składniki. Dobrze umyj jabłka (chyba, że są z bardzo sprawdzonego źródła), wyparz słoik oraz nóż i deskę do krojenia. Jest to bardzo ważne, gdyż zapobiega to zepsuciu nastawionego octu.
- Pokrój jabłka na mniejsze kawałki. Nie obieraj jabłek ze skórek – są one bardzo ważne dla całego procesu. Zostaw też gniazda nasienne.
- Rozmieszaj wodę z cukrem lub miodem w ilości wystarczającej do zalania słoika. Pamiętaj, aby cukier lub miód rozpuścić w ciepłej wodzie.
- Umieść pokrojone jabłka do ¾ słoika. Zalej jabłka wodą z cukrem lub miodem (woda powinna być letnia).
- Słoik zabezpiecz gazą w celu zabezpieczenie przed muszkami i innymi owadami.
- Odstaw ocet w suche i ciepłe miejsce.
- Teraz potrzebujemy czasu.
Co się dzieje od momentu nastawienia domowego octu jabłkowego do momentu, gdy jest już gotowy?
- Najpierw następuje fermentacja alkoholowa, która trwa ok 4-6 tyg. Codziennie pamiętaj zamieszać ocet wyparzoną, a najlepiej dedykowana łyżką, aby nie dopuścić do wytworzenia pleśni. Piana, która tworzy się na powierzchni jest naturalnym etapem fermentacji alkoholowej.
- Kiedy jabłka zaczną opadać, piana zacznie znikać, a na powierzchni pojawi się galareta – jest to matka octu. To Twój ocet jabłkowy magicznie przeszedł z etapu fermentacji alkoholowej do fermentacji octowej.
- Matkę możesz użyć do nastawienia nowego octu, a resztę octu przelej przez gazę do butelki i korzystaj z niego jak najwięcej.
- Ocet w temperaturze chłodniczej (lodówka) może stać wiele lat.