Pomoc dla gastronomii na świeżym powietrzu



Ogródki gastronomiczne będą powiększone, ale opłaty za ich prowadzenie mają być symboliczne. To pomysł władz Radomia dla restauratorów w ramach wsparcia „Bezpieczne miejsca pracy”

Ogródki gastronomiczne będą mogły zajmować większą powierzchnię, nawet kosztem miejsca w strefie płatnego parkowania. Dzięki temu możliwe będzie utrzymanie odpowiednich odległości między klientami tych lokali, zgodnie z obostrzeniami – mówi Katarzyna Kalinowska, wiceprezydent Radomia.

Także opłaty ponoszone przez właścicieli ogródków w tym sezonie mają być symboliczne. Na zmiany potrzebna będzie zgoda miejskich radnych. Samorząd już pracuje nad odpowiednimi projektami uchwał w tej sprawie – dodaje wiceprezydent Kalinowska.

W przyszłym miesiącu projekty mają trafić do Rady Miejskiej. Według nieoficjalnych jeszcze informacji gastronomia na świeżym powietrzu, a więc ogródki i altany gastronomiczne, mają ruszyć w trzecim etapie odmrażania gospodarki, a ten planowany jest w najprawdopodobniej drugiej połowie maja.

Komentarze



CLOSE
CLOSE