Smaki Ziemi Radomskiej



Jabłka z rodzimych sadów, naturalne miody czy tradycyjne pieczywo – takie produkty prezentuje film „Pogranicza smaków. Południowe Mazowsze w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze”. Inicjatorem projektu jest Fundacja Nova Perspektywa

To podróż poprzez smaki naszego regionu – mowa o projekcie Fundacji Nova Perspektywa – „Pogranicza smaków. Południowe Mazowsze w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze”. W ramach tej inicjatywy powstał film prezentujący powiat radomski, lipski i zwoleński pod względem regionalnych przysmaków. Fundacja do udziału w filmie zaprosiła w sumie 14 gospodarzy i restauratorów z naszego regionu – mówi Barbara Mazurkiewicz-Białęcka z Fundacji Nova Perspektywa.

Film pokazuje cały koloryt naszego regionu – dodaje Mazurkiewicz-Białąceka. Udowadnia, że Ziemia Radomska ma wiele do zaoferowania pod względem turystycznym i kulinarnym. To region, który smakuje gruszkami, papryką, miodem i tradycyjnym chlebem.

Film „Pogranicza smaków. Południowe Mazowsze w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze” dostępny jest w internecie. Projekt dofinansował samorząd województwa mazowieckiego.

Komentarze