Potrawy wigilijne to wielowiekowa tradycja, zgodnie z którą wszystkie dania mają swoją określoną symbolikę
Do najbardziej znanych i lubianych potraw wigilijnych zalicza się kutia, która robiona jest z maku, pszenicy i miodu. Zapytaliśmy radomian jakie tradycyjne potrawy znajdą się na ich stole wigilijnym.
Podczas kolacji wigilijnej należy spróbować każdej przygotowanej potrawy, co ma zapewnić szczęście w nadchodzącym roku.
Innym zwyczajem świątecznym jest wspólne kolędowanie. Kolęda pojawiła się w XVI wieku i do dziś nie wyobrażamy sobie bez niej świąt. Pierwotnie była pieśnią noworoczną, a dziś przyjęła formę pieśni bożonarodzeniowej. Według tradycji autorem pierwszej kolędy był święty Franciszek z Asyżu, zaśpiewano ją w nocy 1223 roku. Kolędowanie łączy pokolenia – podkreśla ksiądz Daniel Gibowski, przyjaciel bezdomnych.
Termin kolęda wywodzi się z łacińskiego calendae [wym. kalende] i oznacza ‘pierwszy dzień miesiąca’, a także noworoczny upominek. W polskim zbiorze pieśni bożonarodzeniowych jest ponad 500 kolęd.