8 listopada to Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Został zainicjowany w 2007 roku, a jego głównym celem jest promowanie zdrowego żywienia wśród najmłodszych. Radom jest miastem, w którym nie brakuje zwolenników zdrowego odżywiania się. Dzieci także wiedzą, co powinny jeść, a czego unikać.
W radomskich szkołach promuje się zdrowe jedzenie. Wbrew temu co sądzimy, dzieci nie kupują w szkolnych sklepikach wyłącznie słodyczy. W wielu szkołach nie ma sklepików szkolnych, więc uczniowie podczas przerwy muszą się posilić tym, co naszykują im rodzice.
Ponadto w wielu klasach przeprowadza się lekcje zdrowego gotowania. Dzieci dowiadują się jakie składniki zawierają najwięcej wartości i jak przyrządzić zdrowy posiłek. Na takich lekcjach przyrządzają warzywne sałatki, oraz soki wyciskane z prosto z owoców.
Mali radomianie czasami ulegają słodkim pokusom, do czego potrafią się przyznać. Wówczas najchętniej sięgają po słodycze, zajadając się nimi za plecami rodziców. Na takie występki my – dorośli powinniśmy przymknąć oko. Przecież nam także zdarza się czasami zgrzeszyć.
Pomysłodawcami Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania jest organizacja zrzeszająca szefów kuchni. W ten dzień i by bądźmy szefami swojej zdrowej kuchni, dając dobry przykład swoim pociechom.