Podczas wakacji oprócz tego, że niektórzy z nas mają mnóstwo wolnego czasu, mamy też dużo warzyw i owoców, które możemy ukisić.
Tak, tak owoce również doskonale się nadają do kiszenia. To nie tylko domena warzyw. Co udowodni na naszej antenie „ekspertka od kiszonek” Pani Ewelina Różańska z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu. Zachęcamy do wysłuchania zapisu rozmowy z audycji Wolna Sobota. Rozmawiają Mariusz „Kwachu” Turczyk i Marcin „Kiszonka” Getler. Poniżej znajdziecie pieczołowicie przygotowane przez Panią Ewelinę przepisy na doskonałe kiszonki.
Kiszona marchewka🥕
Na jeden litrowy słoik potrzebujemy:
- 3-4 duże marchewki,
- 1 litr wody,
- 1 łyżka soli,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- ząbek czosnku,
- 1 cm chrzanu,
- po kilka ziaren kolendry, pieprzu, gorczycy, kozieradki.
Przygotowanie:
- Marchewkę umyć, obrać i pokroić w słupki.
- Do gotującej się wody dodać sól i dokładnie wymieszać.
- W wyparzonym słoiku umieścić marchewki i przyprawy, a następnie zalać gorącą wodą.
- Przechowywać w temperaturze pokojowej przez ok. 5 dni, a następnie w lodówce.
Kiszone pomidory🍅
- 2 kg mniejszych pomidorów,
- kilka gałązek kopru,
- 6 ząbków czosnku,
- 4 mniejsze kawałki chrzanu,
- garść ziaren ziela angielskiego,
- 4 liście laurowe,
- 2 litry wody,
- 8 łyżeczek soli.
Przygotowanie:
- Umyte pomidorki nakłuć np. wykałaczką.
- Ułożyć w słoiku wraz z przyprawami.
- Wodę z solą zagotować. Całość zalać do przykrycia warzyw. Zakręcić słoiki.
- Podczas procesu kiszenia przechowywać w temperaturze pokojowej.
- Po 7 dniach przenieść do chłodnego miejsca. Najlepiej spożyć w czasie 2 miesięcy.
Kiszenie buraka 🍠
- 1 kg buraków,
- 4 ząbki czosnku,
- liść laurowy,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- 3 szklanki przegotowanej, letniej wody,
- łyżka soli.
Przygotowanie:
- Buraki ugotować i obrać. Włożyć ciasno do dużego słoika.
- Dodać przyprawy.
- Zalać wodą wymieszaną z solą.
- Pozostawić na kilka dni w temperaturze pokojowej, aż do momentu, kiedy pojawi się piana. W procesie kiszenia należy przechowywać je w temperaturze ok. 10 stopni.
- Po ok. 3 tygodniach można spożywać.
kiszonek z buraka można użyć też jako podstawy do zrobienia kiszonego, bardzo smacznego i zdrowego barszczu.
Kiszone jabłka 🍎
- Nieduże jabłka,
- przegotowana i ostudzona woda (2 l),
- sól (ok. 15 g),
- liście wiśni (garść),
- korzeń chrzanu (mały kawałek),
- goździki (łyżeczka),
- cynamon w laskach (kilka sztuk),
- cukier (łyżeczka),
- świeży tymianek (odrobina).
Przygotowanie:
- 2 litrowy słoik wypełnić jabłkami.
- Dodać liście i przyprawy.
- Wodę wymieszać z solą oraz cukrem. Zalać dokładnie jabłka.
- Pozostawić zakręcony słoik w temperaturze pokojowej na ok. 1-2 tygodnie.
- Podczas fermentacji solanka może uciekać spod pokrywki, warto więc położyć słoiki na tacy. Nie wolno otwierać ich w tym czasie.
- Po 2 tygodniach przenosimy w chłodne miejsce.