Truskawka w polskiej kuchni



Choć rolnicy z ziemi mazowieckiej są jednym z największych producentów truskawek to jednak nie Polacy, a Anglicy są „wynalazcami” tego czerwcowo-lipcowego owocu.  Historia i walory zdrowotne są bardzo ciekawe, ale dla nas najważniejsze jest jak je prawidłowo przyrządzić? Truskawki!

 

W audycji Wolna Sobota, nasza ekspertka z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu, Pani Joanna Więcaszek opowiedział nam o truskaweczkach. Owoc uwielbiany przez dzieci i dorosłych, który na początku lata króluje na straganach, a przede wszystkim w naszych ogrodach. Na ile sposobów można je przyrządzić? Jak upiec doskonałe ciasto? Jakie orzeźwiające koktajle z truskawkowych owoców przyrządzimy? Dowiecie się z zapisu rozmowy z naszą ekspertką od poziomek i truskawek. Poniżej znajdziecie przepis na to przepyszne ciasto ze zdjęcia, autorstwa pani Joanny Więcaszek.

Program prowadził Marcin „Poziomka” Getler.

Ciasto z truskawkami

Składniki:

350 g. mąki pszennej

200 g masło ( roztopione)

5 jaj ( całych)

170 g cukru kryształu

1op. Cukru waniliowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

600 g. truskawek

WYKONANIE

Truskawki myjemy, szypułkujemy i osuszamy. Następnie tak przygotowane owoce kroimy na połówki lub ćwiartki (według uznania). Szykujemy tortownicę o średnicy 24cm. Piekarnik nagrzewamy do 1800C. Mąkę mieszamy w osobnym naczyniu razem z proszkiem do pieczenia . Jaja wyparzone rozbijamy do metalowej miski, dodajemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy na puszystą masę.  Potrwa to około 15 minut. Do powstałej  jednolitej puszystej masy dodajemy cienkim strumieniem roztopione masło nadal ubijając mikserem na najwyższych obrotach. Kolejny krok do przesianie mąki z proszkiem do masy i delikatne wymieszanie ciasta. Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej formy a na wierzch delikatnie układamy truskawki. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 45 -50 minut. Po wystudzeniu delikatnie posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze