Kiszonki na wakacje



Podczas wakacji oprócz tego, że niektórzy z nas mają mnóstwo wolnego czasu, mamy też dużo warzyw i owoców, które możemy ukisić.

Tak, tak owoce również doskonale się nadają do kiszenia. To nie tylko domena warzyw. Co udowodni na naszej antenie  „ekspertka od kiszonek” Pani Ewelina Różańska z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu. Zachęcamy do wysłuchania zapisu rozmowy z audycji Wolna Sobota. Rozmawiają Mariusz „Kwachu” Turczyk i Marcin „Kiszonka” Getler. Poniżej znajdziecie pieczołowicie przygotowane przez Panią Ewelinę przepisy na doskonałe kiszonki.

 

Kiszona marchewka🥕

Na jeden litrowy słoik potrzebujemy:

  • 3-4 duże marchewki,
  • 1 litr wody,
  • 1 łyżka soli,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • ząbek czosnku,
  • 1 cm chrzanu,
  • po kilka ziaren kolendry, pieprzu, gorczycy, kozieradki.

Przygotowanie:

  1. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w słupki.
  2. Do gotującej się wody dodać sól i dokładnie wymieszać.
  3. W wyparzonym słoiku umieścić marchewki i przyprawy, a następnie zalać gorącą wodą.
  4. Przechowywać w temperaturze pokojowej przez ok. 5 dni, a następnie w lodówce.

 

Kiszone pomidory🍅

  • 2 kg mniejszych pomidorów,
  • kilka gałązek kopru,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 4 mniejsze kawałki chrzanu,
  • garść ziaren ziela angielskiego,
  • 4 liście laurowe,
  • 2 litry wody,
  • 8 łyżeczek soli.

Przygotowanie:

  1. Umyte pomidorki nakłuć np. wykałaczką.
  2. Ułożyć w słoiku wraz z przyprawami.
  3. Wodę z solą zagotować. Całość zalać do przykrycia warzyw. Zakręcić słoiki.
  4. Podczas procesu kiszenia przechowywać w temperaturze pokojowej.
  5. Po 7 dniach przenieść do chłodnego miejsca. Najlepiej spożyć w czasie 2 miesięcy.

 

Kiszenie buraka 🍠

  • 1 kg buraków,
  • 4 ząbki czosnku,
  • liść laurowy,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 3 szklanki przegotowanej, letniej wody,
  • łyżka soli.

Przygotowanie:

  1. Buraki ugotować i obrać. Włożyć ciasno do dużego słoika.
  2. Dodać przyprawy.
  3. Zalać wodą wymieszaną z solą.
  4. Pozostawić na kilka dni w temperaturze pokojowej, aż do momentu, kiedy pojawi się piana. W procesie kiszenia należy przechowywać je w temperaturze ok. 10 stopni.
  5. Po ok. 3 tygodniach można spożywać.

kiszonek z buraka można użyć też jako podstawy do zrobienia kiszonego, bardzo smacznego i zdrowego barszczu.

 

 

Kiszone jabłka 🍎

  • Nieduże jabłka,
  • przegotowana i ostudzona woda (2 l),
  • sól (ok. 15 g),
  • liście wiśni (garść),
  • korzeń chrzanu (mały kawałek),
  • goździki (łyżeczka),
  • cynamon w laskach (kilka sztuk),
  • cukier (łyżeczka),
  • świeży tymianek (odrobina).

Przygotowanie:

  1. 2 litrowy słoik wypełnić jabłkami.
  2. Dodać liście i przyprawy.
  3. Wodę wymieszać z solą oraz cukrem. Zalać dokładnie jabłka.
  4. Pozostawić zakręcony słoik w temperaturze pokojowej na ok. 1-2 tygodnie.
  5.  Podczas fermentacji solanka może uciekać spod pokrywki, warto więc położyć słoiki na tacy. Nie wolno otwierać ich w tym czasie.
  6. Po 2 tygodniach przenosimy w chłodne miejsce.
Komentarze