Choć rolnicy z ziemi mazowieckiej są jednym z największych producentów truskawek to jednak nie Polacy, a Anglicy są „wynalazcami” tego czerwcowo-lipcowego owocu. Historia i walory zdrowotne są bardzo ciekawe, ale dla nas najważniejsze jest jak je prawidłowo przyrządzić? Truskawki!
W audycji Wolna Sobota, nasza ekspertka z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu, Pani Joanna Więcaszek opowiedział nam o truskaweczkach. Owoc uwielbiany przez dzieci i dorosłych, który na początku lata króluje na straganach, a przede wszystkim w naszych ogrodach. Na ile sposobów można je przyrządzić? Jak upiec doskonałe ciasto? Jakie orzeźwiające koktajle z truskawkowych owoców przyrządzimy? Dowiecie się z zapisu rozmowy z naszą ekspertką od poziomek i truskawek. Poniżej znajdziecie przepis na to przepyszne ciasto ze zdjęcia, autorstwa pani Joanny Więcaszek.
Program prowadził Marcin „Poziomka” Getler.
Ciasto z truskawkami
Składniki:
350 g. mąki pszennej
200 g masło ( roztopione)
5 jaj ( całych)
170 g cukru kryształu
1op. Cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
600 g. truskawek
WYKONANIE
Truskawki myjemy, szypułkujemy i osuszamy. Następnie tak przygotowane owoce kroimy na połówki lub ćwiartki (według uznania). Szykujemy tortownicę o średnicy 24cm. Piekarnik nagrzewamy do 1800C. Mąkę mieszamy w osobnym naczyniu razem z proszkiem do pieczenia . Jaja wyparzone rozbijamy do metalowej miski, dodajemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy na puszystą masę. Potrwa to około 15 minut. Do powstałej jednolitej puszystej masy dodajemy cienkim strumieniem roztopione masło nadal ubijając mikserem na najwyższych obrotach. Kolejny krok do przesianie mąki z proszkiem do masy i delikatne wymieszanie ciasta. Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej formy a na wierzch delikatnie układamy truskawki. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 45 -50 minut. Po wystudzeniu delikatnie posypujemy cukrem pudrem.