Papryka – konkurs kulinarny na najlepsze dania



Papryka to warzywo, które będzie miało swoje święto już w drugiej połowie sierpnia w Przytyku. A tymczasem został ogłoszony konkurs kulinarny na najlepsze dania i potrawy z papryki

Do udziału w konkursie kulinarnym Lokalna Grupa Działania „Razem dla Radomki” zaprasza osoby prywatne, gospodarstwa agroturystyczne, lokale gastronomiczne, przedsiębiorców, organizacje zrzeszające osoby fizyczne, lokalne stowarzyszenia lub grupy nieformalne (np. Koła Gospodyń Wiejskich) oraz szkoły z klasami o profilu gastronomicznym. To konkurs o Laury Lokalnej Grupy Działania „Razem dla Radomki” na najlepszą potrawę lokalną przygotowaną z papryki.

W konkursie mogą wziąć udział podmioty, których terenem zamieszkania i/lub działania to powiaty: radomski, przysuski, szydłowiecki, zwoleński, białobrzeski, kozienicki i lipski miasto Radom, Szydłowiec, Zwoleń, Białobrzegi, Kozienice i Lipsko.

Uczestnicy konkursu mogą przygotować i przesłać przepisy na max. 2 potrawy w kategoriach:

I dania gorące z papryki,
II dania zimne z papryki,
III przetwory (i nalewki) z papryki.

Przy ocenie potraw będą brane pod uwagę następujące kryteria: smak potrawy, regionalność, podanie potrawy. Oceny dokona profesjonalne trzyosobowe jury. Zwycięzcom z każdej z kategorii przekazane zostaną laury pamiątkowe oraz nagrody rzeczowe.

Formularze zgłoszeniowe oraz przepisy należy nadsyłać drogą pocztową na adres: „Razem dla Radomki”, Janiszew ul. Zielona 127, 26-652 Zakrzew lub na adres e-mail: zarzad@razemdlaradomki.pl albo faxem (48) 38 58 996.
Zgłoszenia przyjmowane są do 8 sierpnia.

Rozstrzygnięcie konkursu odbędzie się 18 sierpnia podczas Ogólnopolskich Targów Papryki w Przytyku.

Więcej informacji, regulamin wraz z formularzem zgłoszeniowym znajdziecie TUTAJ.

Komentarze