Marchewka to przyjazne warzywo, które możemy przyrządzić na setki sposobów.
W weekendowym programie Wolna Sobota, w ramach cyklu Radio od kuchni, Mariusz Turczyk i Marcin Getler gościli Panią Monikę Wasik. Nauczycielkę z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu, która opowiedziała o tym warzywie, o jego walorach kulinarnych jak i zdrowotnych. Okazało się, że oprócz oczywistych zastosowań w codziennej kuchni, marchewka może być wykorzystywana w potrawach niezbyt pasujących do tego warzywa. Poniżej znajdziecie przepis na ciasto marchewkowe, które Pani Monika własnoręcznie upiekła i osobiście przyniosła do studia.
Ciasto marchewkowe
Składniki:
300g marchewki
3 jajka
180 g cukru
3/4 szk. oleju
250g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Polewa: 1/2 tabliczki czekolady białej
30 ml śmietanki kremówki
Jajka ubijamy mikserem na wysokich obrotach. Stopniowo dodajemy cukier i cały czas miksujemy, aż masa jajeczna trzykrotnie zwiększyć swoją objętość. Wlewamy olej, zmniejszamy obroty miksera. Wsypujemy suche składniki: mąkę oraz proszek do pieczenia. Lekko mieszamy. Na koniec dodajemy startą marchewkę na najmniejszych oczkach tarki i całość mieszamy trzepaczką. Przelewamy ciasto do tortownicy ( o średnicy 24 cm). Piec przez 45 minut w temp. 180 stopni (góra dół). Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Rozpuszczamy czekoladę, do rozpuszczonej czekolady dodajemy śmietankę i mieszamy. Polewamy wystudzone ciasto. Smacznego