Międzynarodowy Dzień Barmana – czy każdy może nim zostać?

Dobry barman to nie tylko specjalista od przygotowywania koktajli. To także osoba, która tworzy atmosferę w lokalu, przyciągając klientów charyzmą i wyczuciem smaku. Dziś (6 lutego) w Międzynarodowy Dzień Barmana stawiam pytanie, czy każdy może nim zostać? Odpowiada Bartłomiej Podsiadły, radomianin z sześcioletnim doświadczeniem w branży barmańskiej.

Czy braman musi mieć charakterystyczne cechy, predyspozycje? Czy każdy może zostać barmanem?

Myślę, że każdy może zostać barmanem. Barman to przede wszystkim osobowość. Dobry barman powinien być przede wszystkim uśmiechnięty i musi lubić to, co robi. Przygotowywanie koktajli również jest ważne. Ja lubię bawić się klasykami i przerabiać przepisy.

Bartłomiej Podsiadły

Wydaje mi się, że barman musi być także szybki, zdecydowany i odporny na stres. Czy poziom stresu w twojej pracy osiąga wysoki poziom?

Bardzo często, dlatego muszę sobie radzić ze stresem. Staram się go zwalczyć dobrym nastawieniem, uśmiechem oraz miłym podejściem do moich gości.

Czy praca barmana może zmienić osobę, która wykonuje ten zawód?

Zawód barmana bardzo mnie zmienił. Stałem się bardziej otwarty na ludzi i pewniejszy siebie. Ze swojej strony natomiast staram się rozwijać scenę barmańską, nauczyć gości przychodzących do lokalu picia nowych koktajli, otwieram ich na nowe smaki. To jest moja misja.

Warto podkreślić, że barman jest nie tylko osobą przygotowującą drinki czy koktajle. To także ktoś, z kim klienci nawiązują kontakt.

Moim zdaniem poza gośćmi to barman tworzy klimat w lokalu, będąc gospodarzem tego miejsca. Robienie koktajli leży oczywiście w gestii barmana, ale najważniejsze jest, by tworzyć bardzo miłą i przyjemną atmosferę.

Jak zostać dobrym baranem? Gdzie się szkolić i czy można się tego fachu nauczyć w domu?

Myślę, że tak. Najważniejszy jest stały rozwój. Istnieją oczywiście szkoły barmańskie, ale najważniejsze jest zainteresowanie tematem i chęć nauki. Tak było w moim przypadku. Poza szkołami, kursami również udział w konkursach barmańskich przekłada się na rozwój, bo można się uczyć od innych barmanów tej sztuki.

A czym się charakteryzuje scena barmańska w naszym mieście?

Zauważyłem, że bardzo mocno się rozwija. Jest coraz więcej lokali posiadających coraz szerszą ofertę. Na przestrzeni lat również podejście klientów do barmanów zmienia się na korzyść.

W Międzynarodowy Dzień Barmana czego byś życzył sobie oraz swoim kolegom po fachu?

Dalszego rozwoju, pracy w dobrych koktajlbarach, inspiracji oraz sukcesu.

Komentarze