SOCZEWIAKI Z PIECZARKAMI I KWAŚNĄ ŚMIETANĄ
Składniki FARSZ cebula-2 szt. Grzyby 300g zielona soczewica – 250 g sól-1 szczypta mielony pieprz biały-2 szczypty gałka muszkatołowa – 1 szczypta drobny szczypiorek – ½ pęczka
CIASTO mączyste ziemniaki – 1 kg jajka-2 szt. mąka pszenna-200-300 g mąka ziemniaczana-50 g sól-1 szczypta mielony pieprz biały – 1 szczypta
DODATKOWO Ser kozi biały w plastrach Olej słonecznikowy-500 ml (do smażenia) świeży, drobny szczypiorek -½ pęczka
Przygotuj: tarkę o grubych oczkach praskę do ziemniaków ręcznik papierowy sito Przygotuj wcześniej: Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i odstaw do wystudzenia. Soczewicę przepłucz i gotuj ok. 20-30 minut we wrzącej wodzie.
Krok 1: PRZESMAŻAMY CEBULĘ I PIECZARKI Cebulę pokrojoną w kostkę przesmażamy w garnku na rozpuszczonym, mocno rozgrzanym i lekko przyrumienionym maśle. Dodajemy pieczarki starte na tarce o grubych oczkach. Smażymy powoli, co jakiś czas mieszając, aż płyn odparuje. Krok 2: DODAJEMY SOCZEWICĘ Ugotowaną soczewicę delikatnie rozgniatamy na blacie za pomocą noża i dodajemy do podsmażonych pieczarek Mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem gałką muszkatołową. Smażymy, aż smaki się połączą. Pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekany szczypiorek. Farsz zdejmujemy z patelni i odstawiamy do wystudzenia.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO Ugotowane wystudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę na blat. Dodajemy jajko i oba rodzaje mąki. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Jajko rozmącamy w ziemniakach. Ciasto krótko wyrabiamy dłońmi, oprószając je niewielką ilością mąki, aż stanie się jednolite, elastyczne i gładkie.
Krok 4: FASZERUJEMY CIASTO I FORMUJEMY SOCZEWIAKI Ciasto formujemy w gruby wałek, a następnie kroimy na równe plastry o grubości ok. 2 cm. Każdy plaster ciasta wyrabiamy w dłoniach tak, by powstało w nim wgłębienie na farsz. Ciasto faszerujemy i sklejamy na brzegach, soczewiakom nadajemy kształt płaskich, owalnych kotletów. Każdy kotlet delikatnie obtaczamy w mące.
Krok 5: SMAŻYMY SOCZEWIAKI
Krok 6: PODAJEMY DANIE Gorące soczewiaki podajemy z kleksem gęstej kwaśnej śmietany. Z wierzchu posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem. Smażymy je dwukrotnie z obu stron na patelni na rozgrzanym oleju. Poziom oleju na patelni powinien być na tyle wysoki, by zanurzyły się w nim do połowy. Usmażone odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku. Smacznego !