Pasja smaków w Radiu od kuchni

Zasada audycji Radio od kuchni jest taka, że odwiedzają nas nauczyciele z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu i tak było do tej pory. Od czasu do czasu na samym początku tegoż kącika kulinarnego pojawiali się uczniowie ale były to jednak sporadyczne spotkania.  Po długiej przerwie powróciliśmy do tej formy spotkań, odwiedził nas Mateusz Wójcik uczeń i Pani Monika Adamczyk nauczyciel. Ta niesamowicie sympatyczna para przyszła nam zaprezentować wyniki ostatniego konkursu międzyszkolnego Pasja smaku, którego bez problemu wygrał właśnie Mateusz. Prowadzący program mogli nie tylko usłyszeć i porozmawiać ze zwycięzcą, ale też spróbować specjałów osobiście przez niego przyrządzonych. Mariusz Turczyk i Marcin Getler poczuli się troszkę zagrożeni, bo okazało się, że Mateusz to nie tylko doskonały kucharz, ale i zwierzę radiowe. Sam przyznał, że jego drugim marzeniem jest praca w radiu. Panowie Redaktorzy, rośnie Wam konkurencja. Poniżej znajduje się zapis całej rozmowy, oraz obiecany przepis na słynne soczewiaki od naszego kulinarnego mistrza.

https://radioradom.pl/wp-content/uploads/2022/12/Radio-od-kuchni-03.12.mp3?_=1

SOCZEWIAKI Z PIECZARKAMI I KWAŚNĄ ŚMIETANĄ

Składniki FARSZ cebula-2 szt. Grzyby 300g zielona soczewica – 250 g sól-1 szczypta mielony pieprz biały-2 szczypty gałka muszkatołowa – 1 szczypta drobny szczypiorek – ½ pęczka

CIASTO mączyste ziemniaki – 1 kg jajka-2 szt. mąka pszenna-200-300 g mąka ziemniaczana-50 g sól-1 szczypta mielony pieprz biały – 1 szczypta

DODATKOWO Ser kozi biały w plastrach Olej słonecznikowy-500 ml (do smażenia) świeży, drobny szczypiorek -½ pęczka

Przygotuj: tarkę o grubych oczkach praskę do ziemniaków ręcznik papierowy sito Przygotuj wcześniej: Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i odstaw do wystudzenia. Soczewicę przepłucz i gotuj ok. 20-30 minut we wrzącej wodzie.

Krok 1: PRZESMAŻAMY CEBULĘ I PIECZARKI Cebulę pokrojoną w kostkę przesmażamy w garnku na rozpuszczonym, mocno rozgrzanym i lekko przyrumienionym maśle. Dodajemy pieczarki starte na tarce o grubych oczkach. Smażymy powoli, co jakiś czas mieszając, aż płyn odparuje. Krok 2: DODAJEMY SOCZEWICĘ Ugotowaną soczewicę delikatnie rozgniatamy na blacie za pomocą noża i dodajemy do podsmażonych pieczarek Mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem gałką muszkatołową. Smażymy, aż smaki się połączą. Pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekany szczypiorek. Farsz zdejmujemy z patelni i odstawiamy do wystudzenia.

Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO Ugotowane wystudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę na blat. Dodajemy jajko i oba rodzaje mąki. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Jajko rozmącamy w ziemniakach. Ciasto krótko wyrabiamy dłońmi, oprószając je niewielką ilością mąki, aż stanie się jednolite, elastyczne i gładkie.

Krok 4: FASZERUJEMY CIASTO I FORMUJEMY SOCZEWIAKI Ciasto formujemy w gruby wałek, a następnie kroimy na równe plastry o grubości ok. 2 cm. Każdy plaster ciasta wyrabiamy w dłoniach tak, by powstało w nim wgłębienie na farsz. Ciasto faszerujemy i sklejamy na brzegach, soczewiakom nadajemy kształt płaskich, owalnych kotletów. Każdy kotlet delikatnie obtaczamy w mące.

Krok 5: SMAŻYMY SOCZEWIAKI

Krok 6: PODAJEMY DANIE Gorące soczewiaki podajemy z kleksem gęstej kwaśnej śmietany. Z wierzchu posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem. Smażymy  je dwukrotnie z obu stron na patelni na rozgrzanym oleju. Poziom oleju na patelni powinien być na tyle wysoki, by zanurzyły się w nim do połowy. Usmażone odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku. Smacznego !

Komentarze