Polskie firmy z powodzeniem podbiją zagraniczne rynki. Polska jest największym w Europie i drugim na świecie producentem jabłek. Przykłady takich sukcesów można mnożyć. Niestety, w myśl przysłowia „Swego nie znacie, a cudze chwalicie”, niewielu o nich wie
Podobnie jest z rynkiem lokalnym. Mniejszym i średnim przedsiębiorstwo niekiedy ciężko jest się wyróżnić na tle konkurencji. Mając niewielkie nakłady na promocję nie mogą konkurować na ogólnopolskim rynku, przez co często są mało znane w Polsce i rodzimym mieście.
Chcąc zmienić tę sytuację w roku 2012 radomski E. Leclerc zainicjował program „Producenci Lokalni”. Jest to akcja współpracy pomiędzy radomskim hipermarketem E. Leclerc a lokalnymi producentami. Do współpracy z hipermarketem przystąpiło 26 producentów i wciąż liczba ta powiększa się o nowych uczestników.
W programie biorą udział głównie małe i średnie firmy, funkcjonujące w oparciu o rodzinne tradycje. Są to przedsiębiorstwa z branży m.in.: mięsnej, garmażeryjnej, nabiałowej, browarniczej, piekarniczej przetwórstwa owoców i warzyw, a także z branży kosmetycznej.
Program daje im kolejną szansę na zdobycie nowych odbiorców, zwiększenie swojej konkurencyjności, poszerzenie produkcji i zwiększenie zatrudnienia.
Jesteśmy radomską firmą, tutaj płacimy podatki, chcemy więc wspierać także lokalnych producentów. Rozwój lokalnych produktów i ich wytwórców ma przełożenie na nasze życie codzienne oraz lokalną społeczność. Producenci stwarzają miejsca pracy, promują region, a przede wszystkim oferują klientom dobre i sprawdzone produkty
tłumaczy decyzję o rozpoczęciu programu Thomas Renard, dyrektor E. Leclerc.
I tak, od 12 już lat, E. Leclerc Radom konsekwentnie realizuje swój program. W ramach program, E. Leclerc, w swych katalogach reklamowych umieszcza produkty dostawców lokalnych. Na terenie hipermarketu produkty Lokalnych Producentów są dodatkowo wyeksponowane i oznaczone oraz promowane.
W tym roku, aby przypomnieć rolę lokalnych rolników, E.Leclerc Radom, wydał specjalny katalog „ Rolnicy z Okolicy”, w którym promuje świeże i zdrowe owoce, warzywa ale również wyroby mleczne i wędliniarskie. W dniach od 17-21 września w radomskim E.Leclerc można nie tylko popróbować lokalnych wyrobów, ale zrobić zapasy na zimę. A wybór jest szeroki:
- jabłka i gruszki z gospodarstwa Państwa Bankiewicz w Komorowie
- papryka oraz dynie z gospodarstwa Piasta z Bieniędzic koło Wolanowa
- ziemniaki, pietruszkę, selera, kapustę, marchew, buraki czerwone i pory od Radomskiej Hurtowni SELIGA – która również skupuje produkty od rodzimych producentów
- nabiał z Radomskiego ROLMLECZU i podradomskiego FIGANDA
- wędliny ze znanej i lubianej w Radomiu masarni Krawczyk
Warto przyjść do E.Leclerc Radom i skorzystać z aktualnych promocji.