Czym charakteryzuje się kuchnia amerykańska? Jakich przypraw używa się w kuchni tajskiej czy jak w prosty i szybki sposób zrobić wrażenie na gościach, przyrządzając efektownie wyglądające danie? Między innymi tego mogli nauczyć się uczestnicy charytatywnych warsztatów kulinarnych, z których dochód pomoże odbudować dom zniszczony po pożarze
Nigdy nie odmówili pomocy potrzebującym, a drzwi do ich domu zawsze były otwarte – tak o Gosi i Krzysztofie Kustrze mówią znajomi i bliscy. Świat małżeństwa wychowującego pięcioro dzieci zawalił się w momencie, kiedy ich dom stanął w płomieniach. Budynek nie nadaje się do zamieszkania. W minioną niedzielę przyjaciele rodziny wraz z wolontariuszami grupy Widzialna Ręka Radom zorganizowali warsztaty kulinarne, z których dochód pomoże w odbudowie domu. Mówi Milena Bednarek, organizatorka akcji.
Uczestnicy warsztatów mieli okazję poznać tajniki m.in. kuchni tajskiej, śródziemnomorskiej czy sztukę łączenia wielu smaków, z różnych zakątków świata. Zajęcia poprowadzili m.in. Halina Kutkowska z Zespołu Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu oraz radomski kucharz Patryk Jędrusik.
Udział w warsztatach był bezpłatny, a zajęcia odbywały się w kilku turach. Po zakończeniu każdej sesji, uczestnicy przekazywali na cel charytatywny dowolną kwotę. Grupa Widzialna Ręka Radom cały czas prowadzi także licytacje na rzecz pogorzelców.
Zajęcia, zorganizowane w akademii kulinarnej przy Malczewskiego 18A odbywały się z zachowaniem reżimu sanitarnego.