Sanepid ostrzega przed salmonellą

Uwaga na zimne desery w czasie upałów – ostrzega radomski sanepid. Zjedzenie lodów czy ciastek z kremem z niewiadomego źródła może skończyć się zatruciem pokarmowym

Radomski sanepid ostrzega przed zatruciami pokarmowymi. Podczas upałów jesteśmy najbardziej narażeni na kontakt z bakteriami, i podatni na ich działanie. Gdy jest ciepło bakterie i wirusy łatwo namnażają się w żywności i często wywołują poważne zakażenia. Najgroźniejsze są te spowodowane przez bakterie Salmonelli – mówi Lucyna Wiśniewska, dyrektorka radomskiego sanepidu.

https://radioradom.pl/wp-content/uploads/2019/06/12.06.19-Lucyna-Wiśniewska-żywność-i-higiena3.mp3?_=1

Aby uniknąć zatrucia, trzeba zachować higienę w kuchni i toalecie. Należy pamiętać też o myciu rąk – i robić to tak często jak to możliwe – dodaje Lucyna Wiśniewska.

https://radioradom.pl/wp-content/uploads/2019/06/12.06.19-Lucyna-Wiśniewska-żywność-i-higiena4.mp3?_=2

W czasie upalnych dni najlepiej zrezygnować też z jedzenia mrożonek, co do których mamy wątpliwości czy mogły być rozmrożone i ponownie zamrożone. Trzeba także uważać na jaja.

https://radioradom.pl/wp-content/uploads/2019/06/12.06.19-Lucyna-Wiśniewska-żywność-i-higiena2.mp3?_=3

Zatrucie salmonellą zwykle daje o sobie znać w ciągu kilku godzin od zjedzenia zakażonego pokarmu. Pojawiają się bóle brzucha, biegunka, wymioty, a także gorączka. Nieleczona salmonelloza może doprowadzić do poważnych powikłań, a nawet do śmierci.

Komentarze