Najlepsze smaki Mazowsza – konkurs o Laur Marszałka

Trwa kolejna edycja konkursu na najsmaczniejsze wyroby wytwarzane przez mazowieckich producentów. Naturalne sery, zdrowotne nalewki czy tradycyjne wędliny to produkty, które mają szansę na wyróżnienie Laurem Marszałka Województwa Mazowieckiego. Nabór zakończy się 28 lutego 2019 r.

To już XII edycja konkursu, w którym docenia się naturalne wyroby o niepowtarzalnym smaku. – Zależy nam bardzo na promowaniu wysokiej jakości produktów, a przede wszystkim upowszechnianiu mazowieckiej tradycji kulinarnej. Trzeba przyznać, że mamy się czym chwalić. Na Mazowszu nie brakuje bowiem smacznych i zdrowych potraw, które zachwycają nie tylko smakiem, ale też wyglądem – podkreśla marszałek Adam Struzik.

Ideą konkursu jest wyłonienie i nagrodzenie producentów wyróżniających się wysoką jakością produkcji, kultywowaniem i popularyzowaniem mazowieckiej tradycji kulinarnej, a także oryginalnością i innowacyjnością w podejściu do tematu żywności i przetwórstwa oraz promocji mazowieckiej żywności. W poprzedniej edycji konkursu spośród 144 zgłoszonych smakołyków zaszczytny tytuł otrzymało 16 produktów. Przyznano również 12 wyróżnień. Docenione zostały m.in. pstrąg po jabłonowsku, olej makowy, sernik bio, powidła słubickie, miód wierzbowo-mniszkowy czy nalewka długowieczności (więcej na ten temat przeczytasz tutaj).

W konkursie mogą wziąć udział zarówno firmy komercyjne, producenci indywidualni, jak i organizacje zajmujące się wytwarzaniem żywności na mniejszą skalę, takie jak: koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne, osoby fizyczne, które mogą udokumentować swoją działalność posiadanymi certyfikatami, dyplomami czy też zaświadczeniami. Zgłoszony produkt powinien być powtarzalny, aby można go było promować przy różnych okazjach.

– Biorąc pod uwagę zainteresowanie poprzednimi edycjami konkursu, nie da się ukryć, że mieszkańcom naszego regionu nie brakuje pomysłów i przepisów na wyjątkowe potrawy kulinarne. A udział w nim to doskonały sposób dla producentów żywności, by zaprezentować nie tylko wykonane, ale też często wymyślone przez siebie smakołyki – dodaje Janina Ewa Orzełowska, członek zarządu województwa mazowieckiego.

Uczestnicy będą rywalizować w 8 kategoriach: wyroby piekarnicze, cukiernicze, przetwory mięsne (produkty pochodzenia zwierzęcego), ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne (produkty pochodzenia roślinnego), produkty mleczarskie, miody, napoje.

Aby wziąć udział w konkursie należy wypełnić formularz dostępny na stronie https://www.mazovia.pl/konkursy–szkolenia/laur-marszalka/art,38,xii-edycja-konkursu-o-laur-marszalka-wojewodztwa-mazowieckiego-dla-mazowieckich-producentow-zywnosci-za-najlepszy-produkt-roku-2018.html i przesłać na adres: Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie, Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, ul. Skoczylasa 4, 03-469 Warszawa.

Termin nadsyłania zgłoszeń upływa 28 lutego 2019 r.

Źródło: mazovia.pl

Komentarze